vineri, 16 mai 2014


 Vom continua și în acest an cu desfăsurarea proiectului de “Folclor, traditii si obiceiuri românesti”, dar în acest an se numește “Se întâlnește dor cu dor”. Este un proiect prezentat de asociația România, coordonat de Ica Tomi și care a ieșit câștigător la concursul de proiecte finanțate de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.
Proiectul se adresează în primul rând românilor din comunitatea Madridului, dorind în același timp ca să se creeze o punte de legatură între comunitățile românești, atât formate recent cât și cele istorice, dar în același timp se dorește a fi și o carte de vizita atrăgătoare pentru cei de altă naționalitate.
Orice comunitate românească din afara granițelor tării simte nevoia unei apropieri de valorile culturale naționale, prin acest proiect dorim o apropiere prin intermediul folclorului, tradițiilor și obiceiurilor românești, cu celelalte comunități românești, în ideea de a ne simți mai aproape de rădăcini și demonstrând că nu suntem comunitati izolate, că putem stabili o colaborare și un schimb de bune practici.
  Cei care au plecat departe de casă nu se pot niciodată dezrădăcina, nu se pot desprinde complet de un loc miraculos plin de amintiri,  iar cu trecerea anilor, sentimentul apartenenței la universul de simboluri al satului devine tot mai puternic, e și nostalgie și duioșie pe care vrem nu vrem o ducem în suflet ca o dulce povară. Într-un fel sau altul cu toții aparținem satului românesc și avem datoria de onoare de a nu-l da uitării , de a ne reamintii și reda viitorimii așa cum era el odinioară.
In proiectul actual vom desfasura 11 ateliere, din care patru practice în care vom învăța si vă vom pune la dispozitie materialele necesare pentru confecționarea unei ii. Pentru aceste ateliere vom constitui un grup de 15 persoane care se pot inscrie trimitând un e-mail pe adresa electrónica a asociației Romania: asociatiaromania@gmail.com sau ica.tomi@fedrom.org
Partea teoretică va fi susținută de șapte ateliere în care vom vorbi despre tradițiile și obiceiurile românești nu numai din spatiul teritoriului României, vom discuta despre tradiții și obiceiuri românești pe care le regăsim și care au fost păstrate de-a lungul mileniilor în comunitătile românești istorice, vom aborda și tema meglenoromanilor, aromânilor, istroromânilor și a minorităților conlocuitoare. În concret vom prezenta obiceiurile din comunitatea româneasca din Bulgaria, Basarabia, vom vorbi despre obiceiurile istroromanilor, meglenoromanilor și aromânilor, dar și obiceiurile și tradițiile din România și influența avută de la minoritătile conlocuitoare.
Tema atelierelor : Costumul popular -confecționare ieri si astăzi, tradiție și evoluție; obiceiurile de nuntă  odinioară și astăzi; folclorul și tradițiile la meglenoromani, aromâni și istroromani; folclor, tradiții și obiceiuri românești din comunitățile istorice românești: Valea Timocului; călușarul și doina -patrimoniul UNESCO; tradiții și obiceiuri similare în spațiul european - tradițiile agrare, medicina populară, descântece; minoritățile conlocuitoare influente reciproce în folclor, traditii, obiceiuri și port popular.
În vederea desfășurării acestui proiect la un nivel cât mai înalt și în atingerea scopului propus, am contactat cu specialisti în folclor, etnografie și etnologie, care sunt dispuși să participe la atelierele care se vor desfășura în Madrid in sediul FEDROM: d-nul profesor Virgil Coman, d-nul dr. Ivo Ghiorghiev din Vidin Bulgaria si doamna Paula Popoiu, Director general en Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti".



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu