Vineri 6 decembrie a fost o seara de neuitat ! Sediul FEDROM s-a dovedit a fi neincapator pentru cele mai mult de 60 de persoane care au participat la ultimul atelier "Semnificatia marilor sarbatori- Datini si obiceiuri de iarna", din cadrul proiectului "Folclor, traditii si obiceiuri romanesti-Casa ta este si aici", proiect prezentat de asociatia Romania si cofinantat de DPRRP.
In acest ultim atelier am avut onoarea de ai avea ca participanti la atelier pe Excelenta sa Ambasadorul Romaniei in Regatul Spaniei domnul Ion Vilcu impreuna cu familia si doamna viceconsul Alexandra Marin.
Domnul Ambasador a tinut un discurs in deschiderea atelierului.
Sediul Fedrom unde s-a desfasurat atelierul a fost frumos impodobit cu podoabe specifice de sarbatorile de iarna, am facut si bradutul ,un bradut impodobit cu globuri aduse de toti cei care au participat la atelier, semnate si cu mesaje.Este un brad al nostru al tuturor si care va ramane peste ani si ani amintindu-ne de aceasta frumoasa seara si de faptul ca suntem impreuna.
Este foarte greu de descris in cuvinte atmosfera placuta din acest atelier, pentru o clipa ne-am intors prin intermediul amintirilor acasa retraind magia sarbatorilor de iarna .Pe parcursul celor doua ore cat a durat atelierul s-au prezentat cateva obiceiuri ,am intrat in atmosfera magica a sarbatorilor de iarna ,am avut si colindatori: Cristina Vlasin interpretand asa cum deja ne-a obisnuit o minunata colinda. Ne-a colindat si ne-a cantat steaua Eugenia Mateescu, neobosita Eugenia care ne-a pregatit si o uriasa oala de sarmale,Vasile Tomi ne-a urat un plugusor pe care o sa il postam si pe blogul proiectului. Seara a culminat cu venirea ,mai devreme ce-i drept a lui Mos Craciun spre bucuria celor peste 15 copii care au primit daruri din partea mosului.
Printre participanti s-au numarat si parintele din Leganes Lucian Apahidean si doamna preoteasa Adela Apahidean care a daruit doua minunate icoane pictate pe sticla pentru sediul Ambasadei romane si a consulatului.
Seara s-a terminat cu o cina specific romaneasca pregatita cu mult drag si cu multa maiestrie de Eugenia si Marin Mateescu, de Emilia, de Florentina Samoila.
Pe parcusul celor sase luni cat a durat desfasurarea acestui proiect multi au participat din pasiune pentru folclor, iar altii pentru ca se simteau un pic mai aproape de casa, iar prietenii nostri spanioli au reusit sa cunoasca o parte din cultura noastra. Am invatat , ne-am amintit s-au pur si simplu am fost impreuna .
La sfarsitul acestei prezentari vreau sa le multumesc tuturor celor care au participat la ateliere in decursul celor sase luni cat a durat acest proiect , celor care ne-au ajutat si sprijinit neconditionat. In primul rand doamnei Eugenia Mateescu care a fost alaturi de noi la absolut toate atelierele participand direct, punand la dispozitia noastra bogata si pretioasa sa lada de zestre, lui Marin Mateescu, Florentinei Samoila, Iuliei Giurumescu, Lilianei Fusea ,Ionelei Iacob,etnologului nostru de serviciu care a fost alaturi de noi in toate atelierele, neobositei echipe din Fedrom : Cristinei Vlasin, Ela Stanga, Esteban Navarro si nu in ultimul rand domnului Miguel Fonda Stefanescu presedintele asociatiei Romania si Fedrom care ne-a sprijinit total si neconditionat de la inceput si pana la sfarsit.
Am sustinut atelierele si am coordonat acest proiect cu foarte mare drag pentru ca am avut posibilitatea de a impartasi cu dumneavoastra dragostea pentru folclor ,traditii si obiceiuri romanesti .
Va multumesc tuturor!
Ica Tomi
Coordonatoarea proiectului
Pagini
- Pagina Principala
- Costumul popular -confecționare ieri si astăzi, tradiție și evoluție
- Tradiții și obiceiuri românești din comunitățile istorice românești: Valea Timocului
- Călușarul și doina -patrimoniul UNESCO
- Obiceiurile de nuntă odinioară și astăzi
- Minoritățile conlocuitoare influente reciproce în folclor, traditii, obiceiuri și port popular.
- Tradiții și obiceiuri similare în spațiul european - tradițiile agrare
- Folclorul și tradițiile la meglenoromani, aromâni și istroromani
- PREZENTARE PROIECT
- Ateliere practice
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu