luni, 2 septembrie 2013




Unul din momentele frumoase si amuzante in desfasurarea nuntii este strigatul la gaina. In cadrul atelierului, am vrut sa avem un moment real din desfasurarea nuntii si am impodobit o gaina ca la Salva judetul Bistrita-Nasaud, iar doamna Lucia Iacob a strigat gaina cu versuri amuzante compuse de dansa, spre deliciul asistentei. Nas improvizat a fost presedintele FEDROM d-nul Miguel Fonda Stefanescu. 
Am dorit sa impartasim acest moment si cu dumneavoastra, inregistrarea in partea a doua este putin deficienta dar sper ca sa va bucurati si dumneavoastra de acest moment asa cum ne-am bucurat si noi.



Obiceiuri de nunta















   Sambata seara s-a desfasurat cel de al doilea atelier din cadrul proiectului " Folclor, traditii si obiceiuri romanesti", proiect prezentat de asociatia Romania si finantat de DPRRP. Atelierul " Obiceiuri de nunta" fiind prezentat, organizat si coordonat de Ica Tomi.
  Au participat 35 de persoane la acest atelier care a durat trei ore, multi dintre participanti au venit imbracati in foarte frumoase costume populare din: Torrejon de Ardoz, Arganda del Rey, Madrid, Coslada, Mostoles. In prima parte s-a prezentat desfasurarea unei nunti traditionale, in care a intervenit prin intermediul internetului d-ra Ionela Iacob, etnolog, prezentand riturile de trecere, iar in a doua parte s-a vizionat "Nunta nasaudeana" ,o filmare trimisa de domnul Alexandru Pugna si realizata de televiziunea romana, producator d-na Elise Stan.
  Au intervenit impartasind din experienta lor d-na Eugenia Mateescu care si de aceasta data a venit imbracata intr-un frumos si valoros costum popular de Olt, d-na Mariana Mihaila, d-nul Alexandru Fusea, d-na Emilia, d-nul Marin Mateescu si multi altii. Un moment deosebit care a facut deliciul publicului a fost "strigatura la gaina" de catre d-na Lucia Iacob pe versuri realizate de dansa. O gaina frumos impodobita ca la Salva, judetul Bistrita-Nasaud, iar nas improvizat a fost presedintele FEDROM d-nul Miguel Fonda Stefanescu care a si platit gaina asa cum zice obiceiul. Domnul presedinte a mai avut la inceputul atelierului o interventie in care a vorbit despre sarbatorirea limbii romane, recitind si o poezie.
Prezent si de aceasta data au spus echipa de voluntari din Fedrom, care a ajutat la buna desfasurare a atelierului: Iulia Giurumescu fiind de aceasta data traducatoare pentru prietenii nostri spanioli, Cecilia Limona, Ela Stinga, Nina Vasile si Esteban Navarro. Printre participantii s-a aflat si d-nul Marius Sarb, vicepresedinte FEDROM si Raquel Viejobueno, poeta.
 A fost o atmosfera frumoasa, in care unii au aflat cum se desfasura o nunta traditionala iar altii si-au amintit cu placere.