PREZENTARE PROIECT


  Vom continua și în acest an cu desfăsurarea proiectului de “Folclor, traditii si obiceiuri românesti”, dar în acest an se numește “Se întâlnește dor cu dor”. Este un proiect prezentat de asociația România, coordonat de Ica Tomi și care a ieșit câștigător la concursul de proiecte finanțate de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.
Proiectul se adresează în primul rând românilor din comunitatea Madridului, dorind în același timp ca să se creeze o punte de legatură între comunitățile românești, atât formate recent cât și cele istorice, dar în același timp se dorește a fi și o carte de vizita atrăgătoare pentru cei de altă naționalitate.
Orice comunitate românească din afara granițelor tării simte nevoia unei apropieri de valorile culturale naționale, prin acest proiect dorim o apropiere prin intermediul folclorului, tradițiilor și obiceiurilor românești, cu celelalte comunități românești, în ideea de a ne simți mai aproape de rădăcini și demonstrând că nu suntem comunitati izolate, că putem stabili o colaborare și un schimb de bune practici.
  Cei care au plecat departe de casă nu se pot niciodată dezrădăcina, nu se pot desprinde complet de un loc miraculos plin de amintiri,  iar cu trecerea anilor, sentimentul apartenenței la universul de simboluri al satului devine tot mai puternic, e și nostalgie și duioșie pe care vrem nu vrem o ducem în suflet ca o dulce povară. Într-un fel sau altul cu toții aparținem satului românesc și avem datoria de onoare de a nu-l da uitării , de a ne reamintii și reda viitorimii așa cum era el odinioară.
In proiectul actual vom desfasura 11 ateliere, din care patru practice în care vom învăța si vă vom pune la dispozitie materialele necesare pentru confecționarea unei ii. Pentru aceste ateliere vom constitui un grup de 15 persoane care se pot inscrie trimitând un e-mail pe adresa electrónica a asociației Romania: asociatiaromania@gmail.com sau ica.tomi@fedrom.org
Partea teoretică va fi susținută de șapte ateliere în care vom vorbi despre tradițiile și obiceiurile românești nu numai din spatiul teritoriului României, vom discuta despre tradiții și obiceiuri românești pe care le regăsim și care au fost păstrate de-a lungul mileniilor în comunitătile românești istorice, vom aborda și tema meglenoromanilor, aromânilor, istroromânilor și a minorităților conlocuitoare. În concret vom prezenta obiceiurile din comunitatea româneasca din Bulgaria, Basarabia, vom vorbi despre obiceiurile istroromanilor, meglenoromanilor și aromânilor, dar și obiceiurile și tradițiile din România și influența avută de la minoritătile conlocuitoare.
Tema atelierelor : Costumul popular -confecționare ieri si astăzi, tradiție și evoluție; obiceiurile de nuntă  odinioară și astăzi; folclorul și tradițiile la meglenoromani, aromâni și istroromani; folclor, tradiții și obiceiuri românești din comunitățile istorice românești: Valea Timocului; călușarul și doina -patrimoniul UNESCO; tradiții și obiceiuri similare în spațiul european - tradițiile agrare, medicina populară, descântece; minoritățile conlocuitoare influente reciproce în folclor, traditii, obiceiuri și port popular.
În vederea desfășurării acestui proiect la un nivel cât mai înalt și în atingerea scopului propus, am contactat cu specialisti în folclor, etnografie și etnologie, care sunt dispuși să participe la atelierele care se vor desfășura în Madrid in sediul FEDROM: d-nul profesor Virgil Coman, d-nul dr. Ivo Ghiorghiev din Vidin Bulgaria si doamna Paula Popoiu, Director general en Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti".







Folclor, traditii si obiceiuri romanesti




Tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului.
“Folclor, traditii si obiceiuri romanesti- casa ta este si aici” este un proiect care se va desfasura pe parcursul a sase luni, incepand de la sfarsitul lunii iulie, continand sase ateliere, prezentat de asociatia hispano-romana Romania, cofinantat de DPRRP si se va desfasura in sediul Fedrom din strada Wad-Ras, 19, Madrid.
Proiectul se adresează în principal comunității românești din Spania și celei de a doua generații de emigranți, pentru care România este doar țara părinților și a bunicilor lor, dar și persoanelor de alta naționalitate care vor să cunoască cultura, obiceiurile și tradițiile românești. Prin intermediul acestui proiect ne propunem un contact interactiv cu folclorul, tradițiile, obiceiurile, muzica populară românească, pentru a ne reaminti, sau pentru a-i face pe participanți să se simtă mai aproape de casă, dar și pentru le a arăta celor de alta naționalitate o parte din bogăția culturii românești, atelierele fiind un mijloc de revitalizare, de păstrare și meținere a culturii populare.
Într-o lume moderna a informatizării, a vitezei, a noului, adevăratele valori culturale, comori inestimabile ale unui popor încep să se piardă, să se uite asemeni unei vechi lăzi de zestre: cu toţii ştim că există, dar este acolo în casa bunicilor de la ţară.
     Modul ales in acest proiect de a transmite conținutul cultural este prin intermediul cursurilor și atelierelor de folclor, tradiții și obiceiuri românești in care vom prezenta: sezatoarea, semnificatia marilor sarbatori si obiceiurile legate de acestea, obiceiuri legate de nastere si de moarte, obiceiuri de nunta, traditii si obiceiuri agrare si reflectarea lor in cantecele populare, stiluri ale muzicii folclorice, medicina populara, confectionarea costumelor populare.
Prin intermediul acestor ateliere de folclor încercăm să îi învătăm sau să le reamintim celor prezenți de un alt limbaj,să îi introducem într-un alt univers, unul mirific al satelor românești.
Fiecare atelier va fi interactiv și va conține difuzarea de informații și cunostiințe specifice fiecărei teme propuse, încercând sa oferim cât mai multe informații posibile din cât mai multe zone geografice ale României, vizualizarea de fotografii, video, audio și proiectări legate de fiecare tema în parte, intrând în direct sau prezentand inregistrari video  în fiecare atelier cu interpreți populari, rapsozi, creatori de artă populară și etnografi din România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu