Minoritățile conlocuitoare influente reciproce în folclor, traditii, obiceiuri și port popular.


  
 Ne-am adunat din nou foarte multi aseara (sambata 28.09.2013) in sediul Fedrom , aproape 40 de persoane, pentru a participa la atelierul de "Traditii si obiceiuri agrare" din cadrul proiectului "Folclor,traditii si obiceiuri romanesti", prezentat de asociatia Romania, finantat de DPRRP, coordonat de Ica Tomi.

  Incinta salii Bibliotecii Lucian Blaga din sediul FEDROM a fost din nou impodobita de sarbatoare cu prosoape cusute, covoare, ulcioare... mare parte din aceste obiecte fiind aduse de doamna Eugenia Mateescu, care are practic un mic muzeu etnografic in casa domniei sale.
  Ne-au onorat cu prezenta un grup de persoane venite tocmai din Romania, membri ai consiliului judetean Alba: d-nul Ion Bodea - director in Consiliul Judetean Alba; d-nul prof. Matei Drimbarean - directia pentru cultura Alba; d-na Mioara Pop- directoarea Bibliotecii Judetene "Lucian Blaga" , Alba; d-nul prof. dr. Vasile Moga - Alba Iulia. De asemenea printre participanti s-au numarat si d-nul prof. Jorge Garris Mozoda care a venit tocmai din Zaragoza special ca sa participe la acest atelier, d-nul Manuel Arias - redactor sef al cotidianului Diario Progresista, Iulia Giurumescu asigurand traducerea fidela a atelierului, o misiune grea si complicata avand in vedere atatia termeni specifici.
  Andrada Fusea, participanta obisnuita a atelierelor noastre, aseara a stralucit imbracata intr-un frumos costum maramuresean, dar de remarcat a fost dorinta prietenei ei Rebeca Gomez Lopez de a imbraca un costum popular romanesc.
 In prima parte a atelierului am daruit participantilor un calendar popular, realizat in colaborare cu Muzeul Astra din Sibiu, apoi s-au citi mesajele primite din partea Muzeului Etnografic Tulcea, al domnului Menut Maximinian, jurnalist si scriitor si al domnului prof. dr. Dorel Cozma, director al Centrului Cultural Municipal George Coşbuc” Bistriţa şi Preşedintele Uniunii Europene şi Extraeuropene de folclor I.G.F. 
  S-a facut si premiera concursului "Cea mai frumoasa fotografie si povestea ei", castigatoare fiind d-na Lucia Iacob, fotografia prezentata de dansa fiind votata cu 54 de "me gusta", inmanadui-se diploma de castigatoare si premiul.
  Pe parcursul celor trei ore cat a durat atelierul, timp care s-a dovedit a fi insuficient, am vorbit despre calendarul popular, am prezentat cateva obiceiuri cum ar fi : dragobetele, martisorul, paparuda, caloianul, dragaica, craii de la Mocod, tanjaua, dragaica si cununa graului, primind de asemenea prin inregistrare video si explicatiile de specialitate ale d-rei Ionela Iacob, etnolog.
  Au intervenit in timpul atelierului cu mesaje frumoase d-nul Ion Bodea, d-na Mioara Pop mai sus mentionati si d-nul Miguel Fonda Stefanescu presedintele asociatiei Romania si FEDROM.
  Ar mai fi foarte multe de spus, de zis, dar mai bine va invitam pe toti sa participati la aceste ateliere, unde cu totii ne simtim acasa, ne reamintim si petrecem momente minunate impreuna.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu