luni, 9 septembrie 2013

In ultimele zile au aparut o serie de articole publicate atat in presa romaneasca cat si in presa spaniola, ma bucur foarte tare ca proiectul are ecou, dar mai ales ca ajunge la sufletele celor care participa.


En el número 19 de la calle Wad-Ras, al norte de la capital, el último sábado de agosto fue una tarde bulliciosa. Ante la sede de la Federación de Asociaciones Rumanas de Españafuma un hombre ataviado con una camisa blanca, de mangas abullonadas y coloridos bordados. Dentro hay más mujeres con trajes tradicionales, comida y bebida de su país. Está a punto de empezar un taller de folclore, tradiciones y costumbres rumanas. Han venido compatriotas desde Coslada o Alcalá de Henares para sentirse un poco más cerca de casa con el relato etnográfico que hace Ica Tomi.

Articol scris de Cristina Pop





Sambata seara s-a desfasurat cel de al doilea atelier din cadrul proiectului " Folclor, traditii si obiceiuri romanesti", proiect prezentat de asociatia Romania si finantat de DPRRP. Atelierul " Obiceiuri de nunta" fiind prezentat, organizat si coordonat de Ica Tomi.
Au participat 35 de persoane la acest atelier care a durat trei ore, multi dintre participanti au venit imbracati in foarte frumoase costume populare din: Torrejon de Ardoz, Arganda del Rey, Madrid, Coslada, Mostoles.



Găina năsăudeană, purtată cu fală la Madrid- Occidentul Romanesc





Obiceiuri de nuntă – Atelier interactiv, 31 august 2013 / Madrid- MEAP Tulcea – un blog de muzeu prietenos 

Diaspora românească reprezintă un segment important în păstrarea și promovarea tradițiilor, meșteșugurilor și folclorului național. Nu de puține ori putem vedea acțiuni care promovează românismul adevărat (în sensul de dragoste și respect pentru valorile reprezentative, fără polemici etnice și revendicări ale “paternității” unor aspecte general valabile pentru spațiul cultural european). 
Am avut plăcerea de a descoperi proiectul Folclor, tradiții și obiceiuri românești- casa ta este și aici, prezentat de Asociația hispano-română România, cofinanțat de DPRRP (Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni) și care se va desfășura la sediul Fedrom din strada Wad-Ras, nº 19, Madrid.  Mai multe informații despre ideea proiectului găsiți pe http://folclortraditiisiobiceiuriromanesti.blogspot.com.es.






El ciclo, compuesto por ocho eventos temáticos distintos, se celebrará el último sábado de cada mes, en la sede de FEDROM, calle Wad-Ras, nº 19, Madrid.
El primero de estos eventos, denominado Sezatoarea” se celebrará hoy sábado a partir de las18 horas. Quien se acerque a la sede de FEDROM podrá conocer de primera mano una de las más antiguas tradiciones rumanas, un vehículo para transmitir la tradición oral de una cultura tan rica como la rumana.