duminică, 28 iulie 2013




  A fost frumos aseara in sezatoare. Numele proiectului este "Folclor, traditii si obiceiuri romanesti-Casa ta este si aici" nume care s-a adeverit si pentru trei ore toti participantii la sezatoare au marturisit ca au avut senzatia ca sunt acasa in Romania.
  Traditia a fost la ea acasa in sediul Fedrom, sala bibliotecii Lucian Blaga a fost frumos impodobita cu prosoape, covoare ardelenesti si oltenesti, dar atractia serii au fost doamnele imbracate in frumoase costume populare: Eugenia Mateescu intr-un costum de Dolj vechi de peste 100 de ani, Iulia Giurumescu in costum de Maramures, Maria Pavelea si Luci Iacob in costume batranesti din Salva, Bistrita-Nasaud , costume vechi de peste 70 ani. Cristina Vlasin imbracata pentru prima data in costum de pe Valea Somesului a marturit ca niciodata nu s-a simtit atat de frumoasa.
  Am retrait atmosfera unei sezatori din trecut asa cum era odata, redand tot parcursul sezatorii  si s-a exemplificat cu proiectarea de fotografii si inregistrari video. Am invatat cum se toarce, am depanat amintiri din sezatorile de odinioara, am ascultat muzica specifica sezatorilor, iar Cristina Vlasin ne-a cantat Mocirita cu trifoi . O atmosfera placuta, degajata in care cei care nu stiau au invatat cum era o sezatoare odinioara si ca la orice sezatoare s-a si jucat la sfarsitul ei. Prin intermediul a doua inregistrari video, Alexandru Pugna interpret de muzica populara, realizator de emisiuni folclorice si Ionela Iacob etnolog s-au adresat participantilor.
"Identitatea si spiritualitatea romaneasca azi si-au gasit un cuib calduros si primitor" spunea presedintele FEDROM d-nul Miguel Fonda Stefanescu in scurta prezentare facuta.
                                                                  Ica Tomi coordonatoare proiect finantat de DPRRP