vineri, 19 iulie 2013


În 20 iulie se sărbătorește Sfântul Ilie
Se spune că în perioada sa trăită pe pământ, Ilie a săvârșit multe păcate, cel mai mare fiind uciderea parinților săi la îndemnul diavolului, păcate grele pe care le-a ispașit, iar Dumnezeu l-a iertat și l-a trecut în rândul sfinților și l-a urcat la cer intr-o trăsura cu roți de foc trasă de doi sau de patru cai albi inaripați. În cer, Sfântul Ilie cutreiera norii, fulgera și trăsnea dracii cu biciul său de foc pentru a-i pedepsi pentru răul pe care i l-au pricinuit, trimițând pe pământ tunete, fulgere si trăsnete, vânt puternic si ploi abundente. Și, pentru că dracii înspăimântați se ascundeau pe pamânt printre arbori, pe sub streasina caselor, în turlele bisericilor și chiar în trupul unor animale, Sfântul Ilie trăsnea năpraznic pentru a nu-i scăpa pe nici unul dintre ei.
Legendele legate de Sfântul Ilie denumit popular Sântilie, abundă în mitologia română. Elena Niculiţă-Voronca în cartea sa Datinile şi tradiţiile poporului român, adunate şi aşezate în ordine mitologică (1903) relatează mai multe legende culese din diferite  regiuni ale ţării.
“Dracii şi Sf. Ilie
Dracii în ceruri s-au apucat să facă munţi, ziduri mari, să ajungă până la Dumnezeu ca să-l răstoarne. Dumnezeu dacă a văzut aşa, a trimis spre Sf. Ilie şi i-a zis:
- Ilie! Ia un căluş ( păhar) de miere şi o azimă de orz şi mergi cu tunul de trânteşte pe draci la pământ. Sf. Ilie când a tunat, toţi au căzut la pământ, unii s-au făcut dohot, alţii au fugit.”
Câteva superstiții si credințe populare de Sfantul Ilie:
Atunci cand tuna sau fulgera , Sfantul Ilie a mai omorat un drac.
o   Tunetul este de fapt zgomotul făcut de carul Sfântului Ilie atunci când se hurducaie prin ceruri.
o   Trăsnetul este sunetul făcut de biciul de foc al Sfântului Ilie, atunci când ii doboară pe draci.
o   Daca sunt tunete de Sfântul Ilie , alunele și merele vor fi viermănoase. Dacă plouă de Sfântul Ilie , ploaia nu va înceta vreme de 20 de zile.
o   Dacă în ziua de 20 iulie este furtună , geamurile și ușile casei trebuie să fie bine închise , pentru a nu intra în casa vreun drac fugarit de Sfântul Ilie.
o   Pe vreme de furtună nu este bine să iți găsesti adapost sub un carpen, întrucât în acest copac prefera să se ascundă dracii infricoșați de Sfântul Ilie.
o   Atunci când tuna, oamenii trebuie să iși facă cruce, întrucât Dumnezeu i-a poruncit Sfântului Ilie să lovească în toate , numai în cruce nu.
o   Paloșul Sfântului Ilie are un taiș din aur și celalalt din argint. Atunci când iși folosește taișul de aur, aduce mana, când lovește cu cel de argint , aduce grindina.
o    Roțile zimțuite ale carului Sfântului Ilie sparg cerul și revarsă apa din nori peste pământ.
o    Dacă se arată vreme de furtună, trebuie să aprinzi tămâie în casă, ca nu cumva să fie vreun drac adăpostit înlăuntru și să atragă astfel fulgerele Sfântului Ilie.
o    În ajunul zilei de Sfântul Ilie, fetele iși pot ghici ursitul. Pentru aceasta, ele merg pe câmpuri, se dezbracă în pielea goală și se tăvălesc prin cânepă. Dacă în acea noapte ele viseză cănepă verde, înseamnă că se vor marita cu un bărbat tânăr ; dacă în vis le apare cânepa uscată, sunt sortite unui soț bătrân.
o   În multe zone din ţară, de Sfântul Ilie se mai păstrează tradiţia recoltării mierii de albine, cunoscută sub numele de „retezatul stupilor.
o   În cea mai apropiată Duminică de Sfantul Ilie, se tine celebrul Târg de fete de pe Muntele Găina. Târgul de fete la care participă fetele de măritat sau fetele mari care vor sa fie petite de feciori.