duminică, 8 septembrie 2013

Sfânta Marie Mică

   

   Pe 8 septembrie se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului,sau Sfânta Marie Mică și este prima sărbatoare din noul an bisericesc care a inceput la 1 septembrie.
  În credinta populară, sărbatoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.
  În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Bătrânii spun că în această zi, rândunelele pleacă spre ţările calde, insectele încep să se ascundă în pământ, iar frigul îşi face simţită prezenţa. De aici şi proverbul: "O trecut Sântămaria, leapădă şi pălăria!". Este vremea în care au loc târguri şi iarmaroace. 
Este ziua în care unele păsări precum rândunelele iși pregătesc călătoria spre ,țările calde, iar gâzele și reptilele se retrag în pământ, în care plantele nu mai sunt bune de leac și îşi pierd puterile tămăduitoare iar vremea începe să se strice, devenind capricioasă și mai răcoroasă. 
  Aceasta zi a Nașterii Maicii Domnului trebuie cinstită cu bucurie și ținută de toată lumea. Nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodarești tocmai în aceasta zi sfântă. 
 
  Mai există și o altă superstiție românească conform careia cei care mănâncă gatit la foc în aceste zile au șansa de a atrage asupra lor boli care ii pocesc.  
Din această zi începe culesul viilor, al unor fructe şi plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamnă.


La mulți ani tuturor celor care poarta acest frumos nume de Maria!